Updates

Grönt ljus från Finansinspektionen och stängd investeringsrunda

Grönt ljus från Finansinspektionen och stängd investeringsrunda

Det nystartade fintechbolaget Billender har tagit fram en tjänst för att skjuta upp eller delbetala en räkningar genom att fota av den. Nu har Finansinspektionen undersökt upplägget och beviljat Billender licens för att bedriva verksamheten. Samtidigt stänger Billender en övertecknad investeringsrunda som ska finansiera bolagets expansion på den svenska marknaden. Största investerare är Gorilla Capital Fund och First Gate Invest.

”Vi är väldigt glada att Finansinspektionen utfärdat tillståndet och lanserar nu direkt på den svenska marknaden”, säger Harald Axelius, VD och medgrundare av Billender.

Idag finansierar cirka en tredjedel av alla svenskar delar av sin konsumtion genom kreditköp, dvs. köp av varor eller tjänster sker genom en kredit som lämnas av säljaren, eller ett annat bolag, som t.ex. Klarna eller Mastercard. I och med det ökade användandet av sådana krediter uppstår även behovet av ökad flexibilitet vad gäller återbetalningstiden. Med Billenders tjänst tar kunden en bild på valfri faktura, varpå Billender läser av och betalar fakturan åt kunden. Kunden kan sedan välja att betala tillbaka vid nästa lön eller dela upp återbetalningen.

“Billenders ambition är att erbjuda våra kunder en möjlighet att bättre kunna kontrollera återbetalningsflöden på existerande krediter, inte erbjuda nya krediter för konsumtion. På så sätt hoppas vi kunna vara med och minska antal kunder som hamnar hos inkasso eller Kronofogden”, säger Harald Axelius.

Billender drivs av Constito AB. Licensen från Finansinspektionen innebär att bolaget får lämna och förmedla konsumentkrediter enligt lag (2014:275).


Harald

Harald har jobbat länge med fintech och grundat Billender tillsammans med Sini.